Leemsteeg 4, 5294 NA Gemonde
Wat doet de Hoogstambrigade Het Groene Woud?
De Hoogstambrigade bestaat uit vrijwilligers die zich inzetten voor het verzorgen en onderhouden van hoogstamfruitbomen in het Groene Woud. Op verzoek van eigenaren van hoogstamfruitbomen verrichten wij snoeiwerkzaamheden in hun boomgaard. Daarnaast geven wij adviezen over onder meer het aanplanten van hoogstamfruitbomen en ziektebestrijding. Voor de snoeiwerkzaamheden vraagt de Hoogstambrigade een redelijke vergoeding.
Vrijwilligers
Voordat vrijwilligers van de Hoogstambrigade aan de slag mogen, krijgen zij theortische- en praktijkopleiding. Tijdens de snoeiactiviteiten worden nieuwe vrijwilligers door de ervaren snoeiers begeleid. Jaarlijks worden er voor de vrijwilligers instructielessen en workshops georganiseerd zodat hun deskundigheid en vaardigheden verbeterd worden.
Ontstaan van de Hoogstambrigade
In 2014 werd de Hoogstambrigade door de Natuurwerkgroep Liempde (NWL) opgericht als een voortvloeisel van het project ‘De Smaak van hoogstamfruit in Het Groene Woud’. In maart 2021 is de Hoogstambrigade Het Groene Woud als zelfstandige stichting gestart.
Waarom een hoogstambrigade?
Hoogstamboomgaarden maakten van oudsher deel uit van het landschap: bij boerderijen, buitenplaatsen en kloosters. Oorspronkelijk bedoeld om in de eigen voorraad fruit te voorzien. Midden van de vorige eeuw zijn veel van die boomgaarden (met subsidie!) gerooid omdat het voor de fruitteler economisch gunstiger was om te werken met laagstam fruitbomen. Niet alleen de hoogstamboomgaarden verdwenen maar ook veel van de oude rassen en de kennis om die bomen te verzorgen (snoeien o.a.).
De gemeenten Boxtel en Oirschot zijn rond 2011 in gesprek geraakt om het karakteristieke landschap met hoogstamfruitbomen te behouden en weer in oude glorie te herstellen. Dit streven was niet alleen van belang vanuit landschappelijk oogpunt. Hoogstamfruitbomen dragen wezenlijk bij aan de biodiversiteit. Denk aan insecten: bijen en andere bestuivers, vlinders maar ook vogels en zoogdieren. Zo worden ook dassen aangetrokken door het vallende fruit.
Samen met de Stichting Streekfestival Het Groene Woud, de Natuurwerkgroep Liempde, de provincie, Brabantse Milieufederatie, Streekhuis Het Groene Woud hebben de gemeenten Boxtel en Oirschot in 2012 en 2013 een project opgezet om aan de bewoners van deze gemeenten biologisch geteelde hoogstamfruitbomen te leveren tegen een minimale prijs. De deelnemers kregen ook een cursus om kennis van hoogstambomen en de verzorging op te doen. Die cursussen werden gegeven door de deskundige vrijwilligers van de Hoogstambrigade van de Natuurwerkgroep Liempde. De Hoogstambrigade kan echter ook hulp bieden bij het onderhoud aan de bomen.
Verzekering
Veroorzaakt een vrijwilliger tijdens het verrichten van vrijwilligerswerk per ongeluk schade of lijdt hij zelf schade, dan geldt een door de gemeente gesloten verzekering. Ook Brabants Landschap heeft voor de vrijwilligers een soortgelijke verzekering afgesloten.
Deze verzekeringen gelden echter alleen als de schade op de eigen schadeverzekering niet (volledig) is gedekt. In geval van blijvend letsel of overlijden door een ongeval van de vrijwilliger gelden beide verzekeringen wel, ook als de persoonlijke verzekering uitkeert.